Jaap,
Ik zal even iets vertellen over mijn ervaringen met traden.(dit wordt een lang stukje dus even apparte thread).
Mijn situatie is anders dan die van de gemiddelde forumbezoeker hier. Ik 25, dus nog vrij jong. Ik hou me nu een jaar of 3 bezig met traden. Als trader heb ik als voordeel dat ik bijna geen financiele verplichtingen heb, heel makkelijk zuinig kan leven en erg veel vrijheid heb. Zo rijdt ik nog steeds vrolijk in m'n auto die ik 4 jaar geleden voor 800 gulden heb gekocht en ben ik echt niet van plan om een andere te kopen. Omdat ik geen kinderen, schulden of vriendin heb kan ik makkelijker opereren.
Met het hele Trading Systeem gebeuren kwam ik in aanraking toen ik begin 1999 in een archief tijdschriften iets aan het zoeken was en ik een artikel in Elsevier(geloof ik), van een paar computerdeskundigen(Dolmans & Co) die de computer elke dag de posities lieten doorrekenen. Ik vond dit interessant, ik studeerde Hogere Informatica, en als deze computerdeskundigen dat konden, kon ik het ook.
Later kreeg ik de demo en demoboekje van Trader(ook zo'n product van Dolmans "B.V.") in m'n handen gedrukt van iemand(mei 1999). Dus ik daar flink mee spelen(je kon er alleen niet zoveel mee; demo). Het boekje gaf een inleiding(verhaaltje KLM), en iets over Trading Systeem(Moving Averages).
Terug naar jouw reactie. Je zegt dat je in de Volkskrant hebt gelezen dat Schreiber +20%(ik +9%) tot nu toe heeft gedaan. Schreiber weet wel beter, want hij weet erg goed dat particulieren erg geinteresseerd zijn in rendement. Schreiber(en alle andere traders) zelf is waarschijnlijk meer geinteresseerd in Risico. Risico is toch echt veel belangrijker dan rendement. Want Schreiber kan wel +20% doen maar hij verteld er niet bij hoeveel risico hij heeft gelopen. ?Misschien heeft hij tussen Januari en Maart wel 10 keer zijn inleg verloren(leverage) voordat hij op die +20% uitkwam(waarschijnlijk niet omdat dit soort mensen risico in de gaten houden).
Zo sta ik nu wel vrolijk +9%, maar heb tussen januari 2002 en vandaag een maximum drawdown gehad van 11-12%(maximumdrawdown: verlies als je op hoogste punt was ingestapt en volgend laagste punt was uitgestapt). Die 11-12% valt trouwens wel mee als je dit vergelijkt met de Robecootjes van deze wereld en trouwens er zijn maar weinig fondsen die YTD 9% hebben gehaald tegen dit risico. Je kunt dus zeggen dat ik door 11% risico te lopen, 9% rendement heb gemaakt, oftewel voor elk 1% risico is 0.82% rendement teruggekomen.
Ik handel alleen in de US. In Europa zijn de transactiekosten veel te hoog en de informatievoorziening is daar m.i. beter. Ik handel alleen in aandelen en aandelen afgeleide producten(indexen en recentelijk trackers(ETF), etc.). Ik doe niet aan futures omdat ik dit niet in mijn risico-profiel vind passen. Ik ken zowiezo niet alle ins-en-outs van Futures(maar moet binnenkort wel vanwege m'n werk) dus begin ik er zowiezo niet aan. Zouden sommige particulieren die kortlopende opties kopen ook eens moeten doen(realizeren zich vaak niet dat de tijdverwachtingswaarde er snel uitloopt).
Ik weet niet of een systeem maken erg moeilijk is. In verschillende blaadjes worden wel kant en klare systemen beschreven die je dan b.v. kunt programmeren in Metastock of ?Vestics. Daar kun je dan mee beginnen. Het systeem moet wel voldoen aan je risico-profiel. Zo heb ik een grote hekel aan grote verliezen en al helemaal aan schulden. Ik heb dus baat bij een redelijk consistent systeem met goed moneymanagment. Als je een systeem hebt dat niet voldoet aan je risico-profiel is voor je bijna onmogelijk om het te traden. Daarom heeft het ook geen enkele zin om een commercieel Trading Systeem Plugin of programma te kopen, omdat het maar de vraag is of het aan je profiel voldoet.
Volgens een Trading Systeem handelen is erg makkelijk.Gewoon doen wat het systeem zegt. Nu heb ik als Software Engineer een voordeel dat ik hiervoor zelf een aantal programma's heb gemaakt die hierbij ondersteunen. Ik denk dat dit me 2 minuten per dag kost. Ik handel altijd 45 seconden voor de slot de beurs(21:59:15 - wel zorgen dat je klok goed gesynct is op dat moment de mijne wil vooruit lopen). Het 45 seconden window is genoeg om een positie te sluiten en/of openen. Ik streef erna zo dicht mogelijk bij de slotkoers van het fonds te zitten. ?Trouwens mijn systeem gebruikt de laatste realtime koers die binnenkwam voor 21:59:15 als slotkoers en rekent of er handelingen nodig zijn. Mijn systeem houdt posities gemiddeld een dag of 8 aan. Order Entry gaat nu nog handmatig maar de broker waar ik handel heeft een interface zodat geautomatiseerd posities kunnen worden geopend/gesloten(ik zat met een paar technische problemen).
En dan nu de meest gemaakte fouten bij het maken van een tradingsysteem. ?Ten eerste is dit koersen waartegen je niet kunt handelen. Je kunt niet handelen tegen de slotkoers of openingskoers, maar wel proberen dit te zo dicht mogelijk te benaderen. Bepaalde producten gaan met een bepaalde minimumwaarde op en neer. Stel dat iedere tick omhoog/omlaag minimaal 5(cent/dollar/etc) is, dan kan jouw systeem wel bij 33.33 triggeren, maar dan koop je dus voor 33.30 of 33.35( of 333 wordt 330/335). En dan kun je dus alles wel mooi backtesten, maar dan verlies je hierdoor een hoop.
Transactiekosten "vergeten" is ook erg populair bij backtesten. Je kunt dit wel op 0 stellen, maar bij Alex verlies op iedere aandelentrade toch echt minimaal 20 euro. Als je via Alex op de US handelt zelfs minimaal $60. Een oplossing is dus uitsluitend in de US bij een goedkope broker te handelen,b.v.Interactive Brokers maar dan moet je kosten toch meerekenen.
Optimizing is ook zoiets moois. Vroeger deed ik dit heel veel over heel veel waarden(enkele tienduizenden), nu doe ik het ook nog wel maar een stuk minder. Een goed Trading Systeem moet met veel mogelijke verschillende waarden met iets redelijks terugkomen. Als alle combinaties op 1 na erg slecht zijn, ben je verkeerd bezig. Het moet ook aardig werken op meerdere fondsen e.d.(b.v. verschillende indexen).
Ik hoop dat je hier want aan hebt. Als je nog vragen hebt stuur maar een berichtje.
Jos